

JAARVERSLAG 2023
De Wever
Strategische thema’s

Onze koers
De Wever stimuleert ouderen hun oorspronkelijke leven samen met, en binnen hun netwerk, te blijven leven. Hierbij faciliteren wij deze ouderen in het leren omgaan en leven met hun kwetsbaarheden en beperkingen, al dan niet met hun omgeving. Het gaat om het behouden van zelfstandigheid met vooral veel aandacht voor zingeving en welzijn.
Andere verwachtingen
In 2023 is er veel gesproken over alle veranderingen die op ons in de ouderenzorg afkomen. Dit vraagt veel van de samenwerking met het sociaal netwerk. Tevens draagt het vergroten van de rol van het netwerk rondom de cliënt bij aan meer gehechtheid vanuit veilige en vertrouwde relaties van de cliënt. In 2023 is veel input opgehaald over hoe we dit zouden willen vormgeven en vooral hoe we het netwerk rondom de cliënten hierin mee kunnen laten bewegen. Een vastomlijnd programma is niet het instrument om het doel van afstemming van verwachtingen invulling te geven. We geven dit een plek door aan te sluiten op de klantreis. Deze beweging is gaande en we willen teams ondersteunen in het voeren van het gesprek. In 2023 zijn we gestart met het goed met elkaar en met alle betrokkenen vaststellen van een gedragen visie.

Eigen regie en zelfstandigheid
In De Wever hebben we in 2023 flinke stappen gezet met het invoeren van het programma Langer actief thuis vanuit de reablementgedachte in de Thuiszorg. Gebleken is dat ouderen vanuit deze aanpak inderdaad langer thuis kunnen wonen en niet hoeven te verhuizen naar het verpleeghuis. Eigen regie en zelfredzaamheid dragen bij aan het behoud van eigenwaarde. Door eigen regie zijn ouderen beter in staat met tegenslagen om te gaan, het vermindert stress en bevordert welbevinden. Dit alles zorgt voor een toename van de ervaren kwaliteit van leven. Door de positieve effecten hiervan gaan we nu ook komend jaar deze werkwijze bij cliënten in het verpleeghuis toepassen en onderzoeken.
Reablement –
Langer actief thuis

Andere verwachtingen De leefwereld centraal: kijken, luisteren en veel eigen wijsheid
In gesprek met een cliënt.
Tussen kerst en oud en nieuw mocht ik, bestuurder, een ochtend mee op stap met Marjo van Gils (ergotherapeut) in het kader van het project ‘Langer Actief Thuis’ in de Reeshof. We hebben samen een paar mensen bezocht die in korte tijd hun leven drastisch zagen veranderen. Door nieuwe lichamelijke en geestelijke tekortkomingen werd het leven voor deze mensen ogenschijnlijk uitzichtloos. De systeemwereld leek zich op te dringen.
We bezochten een mevrouw die haarfijn uitlegde dat iedereen haar zo graag wilde helpen dat ze zelf bijna geen keuzes meer had. Een dochter die zich zorgen maakt en het wel fijn vindt als de wijkverpleging elke dag langs komt. Professionals in het ziekenhuis die goedbedoeld ‘rechten’ op zorg hadden toegedicht. ‘Mijn dag werd bijna door anderen bepaald, ik ga toch niet thuisblijven om mijn ogen te laten druppelen?’ was haar reactie.
Gelukkig was deze mevrouw gezegend met een goede dosis eigenwijsheid en een betrokken ergotherapeut en wijkverpleegkundige. Zij begonnen met de vraag wat mevrouw zelf nog wilde. Eigenlijk door heel gewoon doelen met haar af te spreken op het gebied van de persoonlijke verzorging, het huishouden en vrije tijd. In 12 weken tijd lukte het om die kleine doelen te bereiken, waarbij mevrouw in het midden stond. Voor mij was het weer een eyeopener dat de systeemwereld, voor we het weten, het leven van een nieuwe cliënt of bewoner binnen komt vliegen. Het vraagt elke keer opnieuw kijken, luisteren en veel eigen wijsheid om die leefwereld centraal te blijven stellen. Veel leesplezier in deze Weef met mooie inspiratie om altijd te beginnen bij de leefwereld van mensen.

Kwaliteit in De Wever
Kwaliteit in 2023 Leren en verbeteren
2023 is het eerste jaar van de nieuwe strategische koers. De maatschappelijke opgave waar we voor staan, uitgewerkt in de strategienota 2023-2026, vraagt veel van De Wever. Er ontstaan vraagstukken over het niveau van de te waarborgen kwaliteit. Dit vraagt om een andere manier van kijken naar, en omgaan met, kwaliteit. We gaan onze visie en de manier waarop we omgaan met ‘kwaliteit’ dan ook de komende jaren opnieuw waarderen en definiëren.
Vanuit de strategische koers en vooruitlopend op het Generiek Kompas is het kwaliteitsbeleid van De Wever in 2023 herzien. Hierin ligt nog meer de nadruk op samen leren en verbeteren als basis voor kwaliteitsverbetering: zowel intern met cliënten, naasten en medewerkers als extern met andere zorgorganisaties, ouderenbonden en zorgkantoren. We richten ons op de kwaliteit van bestaan voor onze cliënten én de (basis)veiligheid van wonen, zorg en behandeling voor onze cliënten.
Binnen ons kwaliteitsdenken is de cliënt als individu het uitgangspunt. We gaan hierbij uit van vertrouwen in onze teams en professionals, waarbij zij kunnen uitleggen waar ze mee bezig zijn en waarom zij bepaalde keuzes hebben gemaakt. Vanuit dit vertrouwen hebben zij regelruimte en zeggenschap met de verantwoordelijkheid zaken zelf te regelen voor cliënten.
Daarnaast willen we minder bureaucratie en administratieve lasten en maken de beweging van meten naar waarden en dialoog: Niet meten omdat het moet maar omdat we er ook direct wat aan hebben. Het gaat niet om het voldoen aan normen maar om het verbeteren van de kwaliteit: van registreren (lees meten) naar leren (lees verbeteren en ontwikkelen).


Wat is kwaliteit?
Kwaliteit is een continu proces en kent twee kanten: kwaliteit van leven voor de cliënt én (basis)veiligheid van wonen, zorg en behandeling voor deze cliënt.
Goede zorg is een persoonlijk en moreel geladen begrip, afhankelijk van waarden en normen van alle betrokkenen over wat zij als een goed leven zien. Kwaliteit is uiteindelijk om wat er gebeurt tussen de medewerker, de cliënt en diens naasten. Immers je kan prachtige systemen en documenten, of hele goeie gedragsdeskundigen hebben, maar als de medewerker die ’s avonds alleen op een locatie staat in de bejegening van een cliënt niet de goede dingen doet, dan kan je de rest allemaal in de prullenbak gooien.
Dit principe werkt ook de andere kant op. Cliënten en familie kunnen heel tevreden zijn over de liefdevolle zorg, maar er zijn ook kwaliteits- en veiligheidsnormen waaraan we willen voldoen én waarop de cliënt en naasten moeten kunnen vertrouwen (bv. veilig gebouw, voedselveiligheid, bekwame medewerkers ed.). Ondanks deze tevredenheid kan een locatie een aanwijzing of boete krijgen, of zelfs onder toezicht komen te staan als niet aan deze normen wordt voldaan, bijvoorbeeld op het gebied van medicatieveiligheid of hygiëne, waardoor de zorg onveilig wordt.

Tevredenheid cliënten
Dagelijkse dialoog
De Wever vindt het belangrijk te weten hoe onze cliënten de kwaliteit van hun bestaan in De Wever ervaren en hoe tevreden zij zijn. We streven naar meer kwalitatief inzicht en een afname van administratieve lasten. Kwalitatief inzicht ontstaat vooral in de directe relatie tussen de cliënt en de medewerker door continu contact en gesprekken hierover. Medewerkers handelen direct als er signalen zijn waarbij het beter kan. Dit draagt bij aan het continu alert zijn op en verbeteren van de tevredenheid van onze cliënten, door direct aan te sluiten bij wat zij willen.
In 2023 hebben wij de cliënttevredenheid bevraagd op de locaties en de resultaten worden 2 keer per jaar in het bewonersblad van de locatie gedeeld. De gemiddelde waardering in 2023 voor De Wever is een 8,4 (langdurige zorg en eerstelijnsverblijf). 95% van de cliënten/familie beveelt De Wever aan.
In afstemming met de Centrale Cliëntenraad zijn we met ingang van 2024 met deze manier van uitvragen gestopt.
Spiegelgesprekken
In 2023 zijn 9 spiegelgesprekken gevoerd. In spiegelgesprekken vertellen cliënten en/of familie, onder leiding van twee onafhankelijke gespreksleiders, over hun ervaringen met de zorg- en dienstverlening. Het team is toehoorder en mag alleen luisteren. Op deze manier krijgen we directe feedback, zowel in positieve zin als in de vorm van verbeterpunten. Daarmee is het een krachtige stimulator om als team verder aan kwaliteit te werken.
Zorgkaart Nederland
Iedereen kan een reactie op Zorgkaart Nederland achterlaten. In De Wever voeren we jaarlijks centraal een gerichte campagne om waarderingen op Zorgkaart Nederland op te halen. De reacties op Zorgkaart Nederland worden op locatieniveau besproken en lokaal worden mogelijke verbetermaatregelen doorgevoerd.
De Wever Thuis – PREM
De cliëntenraadpleging Patiënt Resulted Experience Measure (PREM) Wijkverpleging is uitgevraagd bij cliënten van de wijkteams en het mobiel zorgteam. De PREM richt zich op ervaringen van cliënten die wijkverpleging ontvingen in de afgelopen 12 maanden.
Resultaten Geriatrische revalidatie zorg (GRZ)
Binnen de GRZ wordt een continue meting cliënttevredenheid door het bureau Facit gedaan. Enkele weken na ontslag ontvangt elke cliënt een vragenlijst. In 2023 hebben 269 cliënten een vragenlijst ingevuld, een respons van 52% (respons 2021 55%). De cliënten waarderen de revalidatiezorg met het cijfer 7,6 (was 7,6 in 2022). De NPS-score is 47 (was 44 in 2022). Vergeleken met de raadpleging uit 2022 scoren de meeste indicatoren gelijk.
Incidenten en calamiteiten
Algemene ontwikkelingen
In 2023 is De Wever aangesloten bij TIM (Transmuraal incidenten melden). Dit is een meldsysteem voor incidenten die plaatsvinden in de ketenzorg. De melding moet betrekking hebben op patiëntenzorg en samenwerking in de keten.
Daarnaast is in 2023 het beleid met betrekking tot het melden van incidenten aangepast. We melden incidenten met een gevolg voor de cliënt of waarin we leer- en verbeterpunten zien. Veel incidenten hebben geen gevolg voor de cliënt en een cliëntgebonden oorzaak. Acties worden direct opgepakt vanuit de rapportages en het invullen van een MIC-melding leidt niet tot verder inzicht of verbetermogelijkheden op locatie- of organisatieniveau. Deze wijziging gaat in 2024 in.
De Wever is aangesloten bij een netwerk van zorgaanbieders in de regio die voor elkaar de rol van externe voorzitter op zich kunnen nemen bij het uitvoeren van calamiteitenonderzoeken. We delen kennis met elkaar en tijdens de gezamenlijke overleggen is er ruimte voor intervisie. In 2023 is De Wever bij twee onderzoek als extern voorzitter betrokken vanuit dit netwerk. Daarnaast hebben we één keer zelf gebruik gemaakt van een extern voorzitter uit dit netwerk.
Ouderenmishandeling
De aandachtsfunctionaris ouderenmishandeling van De Wever is aangesloten bij de LVAK, de vereniging voor aandachtfunctionarissen huiselijk geweld en kindermishandeling. Er is in 2023 frequent een beroep op deze functionaris gedaan om mee te denken in casuïstiek en medewerkers hebben contact opgenomen met Veilig Thuis. Er lijkt een toegenomen bewustzijn op dit thema. Komend jaar gaan we extra aandacht besteden aan financieel misbruik en aan de kennisbevordering m.b.t. ouderenmishandeling bij vrijwilligers.
Prisma en calamiteitenmeldingen
Er zijn in 2023 12 prisma onderzoeken uitgevoerd en er is één melding bij de IGJ gedaan. Deze melding had betrekking op geweld tussen cliënten en een niet werkend deur-sluitsysteem. De melding is inmiddels afgerond. Daarnaast heeft een familie een melding gedaan bij de IGJ. In de contacten hierover met de IGJ geven zijn aan navolgbaar te zien waarom wij deze casus niet zelf bij hen hebben gemeld.
Inzicht 2023
Als we op organisatieniveau naar het aantal MIC-meldingen kijken krijgen we onderstaand beeld:
Toelichting
We zien een toename van het aantal meldingen in de categorie vallen, onbegrepen gedrag en overig. Binnen de overige melding zijn er veel meldingen (150) m.b.t. vermissing van cliënten en er is een toename m.b.t. de ongewenste intimiteiten, vooral tussen cliënten onderling. Deze incidenten hangen samen met de ontwikkeling rondom ‘leven in vrijheid’ en het opendeurenbeleid. De Wever kijkt naar de kwaliteit van bestaan van cliënten waarbij begrenzingen alleen worden ingezet als er echt sprake is van een ernstig nadeel, oftewel substantieel risico. We stimuleren de eigen regie van cliënten en er niet overal en continu toezicht. De training ongewenste intimiteiten is in 2023 n.a.v. de meldingen opnieuw onder de aandacht gebracht bij medewerkers.
Ook hangt de toename van het aantal incidenten samen met het toenemen van het aantal cliënten met een hogere complexiteit waarbij vaker meerdere (ziekte)beelden en beperkingen bijdragen aan verminderde mobiliteit en beperkter inzicht. Er is ook sprake van meer cognitieve problematiek en cliënten reageren soms ook heftiger op elkaar. Bij incidenten wordt multidisciplinair gekeken wat nodig is op cliëntniveau.

Basisveiligheid
Landelijke indicatoren basisveiligheid
De landelijke indicatoren basisveiligheid op locatieniveau zijn aangeleverd bij het Zorginstituut Nederland.
De resultaten worden op locatieniveau besproken waarbij context aan de cijfers wordt gegeven. Het gaat om het verhaal achter de cijfers en het vormen van een oordeel op basis van alleen cijfers zonder deze context doet hieraan geen recht. Door het gesprek in het team te voeren over de resultaten van de meting, komen teams zelf tot inzichten en verbeterpunten. Tevens zijn de resultaten van de locatie met de lokale cliëntenraad gedeeld.
Overig kwaliteit
Prezo kwaliteitscertificaat
De Wever is Prezo gecertificeerd voor de
thuiszorg, het hospice en de kortdurende zorg.
Inspectiebezoek De Wever
De IGJ heeft in 2023 geen inspectiebezoeken aan de locaties van De Wever gebracht. Er heeft wel een accountgesprek plaatsgevonden. Medewerkers uit de hele organisatie en met diverse functies hebben verteld over een onderwerp waar zij actief mee bezig zijn, wat dit oplevert en waar zij tegenaan lopen. De IGJ is met deze medewerkers in gesprek gegaan en heeft vragen gesteld.
Lerend netwerk kwaliteit
De Wever participeert in een Lerend Netwerk met Thebe en Mijzo. In 2023 zijn 3 bijeenkomsten geweest met kwaliteitsadviseurs van het Lerend Netwerk. We wisselen ervaringen uit en leren hierin van elkaar.
Interne audits
In het voorjaar van 2023 is een interne audit uitgevoerd over het onderwerp omgaan met probleemgedrag. Bij de audit in het najaar van 2022 hebben locaties zelf het auditthema gekozen. De resultaten zijn op locatieniveau gedeeld en hebben bijgedragen aan het leren en verbeteren op de locatie. We hebben in 2023 geëxperimenteerd met 2 andere vormen van auditen: de lean-audit en de waarderende audit. Deze vormen gaan we in 2024 verder inzetten. Naast deze centrale audits door het auditteam van De Wever doen locaties zelf interne audits of themagerichte verbetermetingen. Ook vinden themagerichte onderzoeken plaats, bijvoorbeeld door middel van polls of enquêtes. De resultaten worden gebruikt om te komen tot verbetermaatregelen, vanuit de behoefte van medewerkers.
Klachten in 2023
Er zijn in 2023 bij de onafhankelijk klachtenfunctionaris 87 klachten geregistreerd. Er is een een verschuiving van klachten over communicatie en bejegening naar klachten over verzorging, behandeling, medisch, vaak over de periode rondom de aanvang van zorg of verblijf. Deze klachten gaan dan bv. over de (medische) overdracht en bekendheid met de onderliggende ondersteuningsvraag, maar ook op het afstemmen van verwachtingen of een ander zicht op dat wat nodig is. Vanaf 2024 gaan we de categorie verzorging apart registreren, om duidelijker inzicht te krijgen waar het zwaartepunt ligt. Opvallend is dat klachten vaker meerdere klachtenaspecten bevatten.
Op twee locaties zijn de meeste klachten ontvangen. Hier is onder begeleiding van de klachtenfunctionaris een bijeenkomst geweest die heeft bijgedragen aan bewustwording en het gesprek hierover. Naar voren is gekomen dat het belangrijk is onvrede eerder bespreekbaar te maken en op te schakelen, waardoor kan worden voorkomen dat het escaleert. Dit advies geldt voor de hele Wever.
De klachtenfunctionaris geeft aan dat klachten door en met locaties goed worden opgepakt. Zij staan open voor klachten en deze worden veelal naar tevredenheid opgelost. Vanuit klachten worden afspraken gemaakt of verbeteringen doorgevoerd, op individuele basis of voor de hele locatie. De klachtenfunctionaris heeft frequent een gesprek met de bestuurssecretaris namens de raad van bestuur en sluit incidenteel aan bij de adviescommissie kwaliteit. Dit zorgt ervoor dat de rode draad en de verbetermogelijkheden voor de hele Wever worden gesignaleerd en opgepakt.
Het jaarverslag van de klachtenfunctionaris is gedeeld met de Centrale Cliëntenraad.
Verdeling klachten 2023
Onvrijwillige zorg
We voeren op onze locaties 2 keer per jaar met elkaar het gesprek over de inzet van (on)vrijwillige zorg in het kader van deze wet zorg en dwang. Het doel is met elkaar te reflecteren, te leren en verbeteringen door te voeren. De Wzd-functionaris en een vertegenwoordiging van verschillende medewerkers zijn hierbij aanwezig. Professionals geven aan dat het soms lastig is te duiden onder welke vorm van onvrijwillige zorg de inzet valt en of er echt sprake is van ernstig nadeel binnen de definitie van de Wzd.
Er zijn verschillen tussen locaties. Dit hangt o.a. samen met verschillen
in samenstelling van cliënten, bouwkundige voorzieningen en de mate waarin het project Leven in Vrijheid is doorgevoerd. Leven in Vrijheid geeft uitvoering aan ons beleidsmatig uitgangspunt dat alle deuren open zijn, tenzij er voor die cliënt een goede reden is hierin een beperking door te voeren.
Algemeen herkenbaar is dat we steeds bewuster en beter naar minder ingrijpende
alternatieven zoeken. We proberen ingezette maatregelen af te bouwen en stellen hiertoe vaker de vraag: ‘heb je het geprobeerd’?
Door deze periodieke gesprekken op locatie ontstaat een lerend effect en ontstaat begrip. We krijgen inzicht in elkaars standpunt. Zowel medewerkers als Wzd-functionarissen ervaren de gesprekken als leerzaam en het draagt bij aan bewustzijn en bewustwording. De analyses worden met de lokale cliëntenraden gedeeld en besproken. Niet alle lokale cliëntenraden maken van deze mogelijkheid gebruik.
De inzet van onvrijwillige zorg is verder onderwerp van gesprek in de Wzd-commissie en in de halfjaarlijkse gesprekken tussen de Wzd-functionarissen en de raad van bestuur.
Op basis van de analyses en evaluaties zijn in 2023 een aantal beleidsmatige wijzigingen doorgevoerd die onder andere bijdragen aan het goed en tijdig uitvoeren van de evaluatiecyclus. Ook is er extra aandacht voor het vroegtijdig betrekken van cliënt en familie bij evaluaties. Aan hen wordt aangegeven dat ook zij een voorstel kunnen doen iemand als onafhankelijke deskundige te laten participeren in de evaluatiecyclus. Tevens is het besluit genomen dat De Wever bij ‘medicatie volgens de richtlijn’, alle professionele richtlijnen betrekt. Dit is passend binnen de wet zorg en dwang.
Terugkerend onderwerp van gesprek is het omgaan met de inzet en vastlegging van onvrijwillige zorg bij cliënten in de thuissituatie. Het uitgangspunt hierbij is dat we dit zorgvuldig doen naar de bedoeling van de wet zorg en dwang. We vinden dit belangrijker dan de manier waarop we de inzet vastleggen.
Cliëntvertrouwenspersonen Wzd
De Wever heeft 2 onafhankelijke cliëntvertrouwenspersonen Wzd via Zorgbelang. Cliënten en medewerkers ervaren deze vertrouwenspersonen als prettig, onafhankelijk en objectief. Zij dragen ook bij aan het meer uitleg geven aan de cliënt, in alle rust, waarom bepaalde dingen niet kunnen of mogen. In 2023 hebben zij 55 locatie bezoeken afgelegd en zijn zij 29 keer benaderd door cliënten of naasten. Meer inhoudelijke informatie hierover is te vinden in hun jaarverslag dat met de CCR wordt gedeeld. Verbetering die is doorgevoerd is dat we meer aandacht hebben voor het steeds vooraf informeren van cliënt en vertegenwoordiger over de mogelijkheid zich door deze vertrouwenspersoon te laten ondersteunen en begeleiden.


Goed werkgeverschap
Professionele én persoonlijke ontwikkeling
We moeten het werk anders gaan organiseren met andersoortige medewerkers. In afgelopen jaar hebben wij 16 collega’s in ontwikkeling (CIO) opgeleid. Deze CIO’s kunnen zonder de diploma’s van oudsher bij ons aan de slag. We gaan in 2024 door met dit gezamenlijk traject met het ROC gezien het succes hiervan.
Ook gaan we anders kijken naar aantoonbaar bekwaam is bevoegd. Het gaat daarbij meer om aantoonbare bekwaamheid dan om diploma’s. De gezamenlijke visie, leidende principes en uitgangspunten zijn in 2023 vastgesteld. In 2024 wordt het beleid m.b.t voorbehouden en risicovolle handelingen en het leermanagementsysteem hierbij aangesloten. Tevens gaan we intercollegiale collega’s scholen. Hierdoor kunnen onze medewerkers hun verpleegtechnische vaardigheden op de werkplek af laten toetsen.
Wilt u meer weten?

Vitaliteit medewerkers
In 2023 is onze visie op duurzame inzetbaarheid vastgesteld. De Wever ziet duurzame inzetbaarheid als een gezamenlijke verantwoordelijkheid van werkgever en werknemer. Onze gezamenlijke doelstelling is het realiseren van een vitaal, gemotiveerd, geboeid en naar vermogen functionerende medewerkers, nu én gericht op de toekomst. Opdat we de Wever fit en toekomst bestendig houden.
Onder duurzaam inzetbaar zijn verstaan wij binnen De Wever dat medewerkers nu en in de toekomst vitaal, gemotiveerd, bekwaam en deskundig zijn. Medewerkers willen en kunnen binnen De Wever werkzaam zijn.
In de bloemblaadjes maken we visueel welke onderwerpen hierbij horen.

Sociale veiligheid
De Wever wil een goed werkgever zijn en wij voelen het als onze plicht te zorgen voor een veilige, zowel fysieke als mentale, werkomgeving voor onze medewerkers. Naast een goed werkgever willen wij binnen De Wever zorgdragen voor een fijne en veilige woon- en leefomgeving voor cliënten en hun naasten en sociaal netwerk. We zien een verharding in de maatschappij. En daarnaast hebben we in De Wever te maken met een cliëntengroep met toenemend probleemgedrag. Dit kan fysieke of mentale onveilige situaties veroorzaken.
Tegen deze achtergrond hebben zijn we in 2023 gestart met het optimaliseren van de sociale veiligheid voor onze medewerkers. De visie van De Wever hierop is vastgesteld en we hebben een collectieve organisatienorm ‘zo werken wij samen’ opgesteld in de vorm van een gedragscode. Deze geldt voor iedereen.
Dit gaan we op drie programmalijnen uitwerken in komend jaar, namelijk:
- Medewerkers en/of leidinggevenden onderling
- Tussen medewerkers en derden (denk aan naasten of leveranciers)
- Tussen medewerkers en cliënten
Ook het opzetten van een opvangteam en het scholen van medewerkers en management maakt onderdeel uit van dit programma. We gaan uit van het adagium ‘melden is voor helden’ en we stimuleren het melden en een veilige meldcultuur.
We willen leren van incidenten. Het uitgangspunt hierbij is dat de eigen veiligheid van medewerkers op één staat.

Aantoonbaar bekwaam is bevoegd
De Wever sluit aan op de landelijke ontwikkelingen en hanteert bij het uitvoeren van taken, (zorg)vragen en (voorbehouden en risicovolle) handelingen het uitgangpunt ‘aantoonbaar bekwaam is bevoegd’. Er wordt meer gekeken naar de medewerker en zijn reeds opgedane kennis en vaardigheden en stellen vertrouwen in vakmanschap centraal. In 2023 heeft de Wever de eerste stappen gezet om aantoonbaar bekwaam in de praktijk te kunnen realiseren.
We hebben een gezamenlijke visie hierop geformuleerd in samenspraak met een afvaardiging van onze medewerkers. Vervolgens is tijdens de ‘kennismarkt’ voor managers het thema ‘aantoonbaar bekwaam’ onder de aandacht gebracht. Tijdens deze markt zijn wij in dialoog geweest met onze managers over de aandachtspunten bij de implementatie. Dit was erg waardevol.
We hebben gemerkt dat het implementeren van aantoonbaar bekwaam tijd kost. De Wever focust zich daarom voor nu op de verpleegtechnische vaardigheden. In het najaar van 2023 zijn de leidende principes en uitgangspunten opgesteld. Deze zijn onlangs getoetst in de klankbordgroep medewerkers en worden nog op verschillende lagen in de organisatie verder getoetst. Zo willen we breed draagvlak creëren binnen De Wever.
In 2024 pakken we hier vanuit de Wever Academie en HRM advies op door. Zo gaan we onder andere aan de slag met het nieuwe beleid voorbehouden en risicovolle handelingen, het optimaliseren van het leermanagementsysteem en het scholen van intercollegiale toetsers. We kijken uit naar het resultaat van al deze inspanningen voor onze medewerkers en organisatie!
In de bloemblaadjes maken we visueel welke onderwerpen hierbij horen.

Actief oog voor medewerkers
De Wever streeft naar goed en aantrekkelijk werkgeverschap. Enerzijds vanuit de noodzaak een aantrekkelijke werkgever te zijn om de nodige medewerkers aan te kunnen trekken en aan ons te kunnen binden. Anderzijds omdat we werken vanuit de gedachte ‘medewerker op één en de cliënt centraal’. Hieronder verstaan we onder meer het erkennen van het vakmanschap, stimuleren van zeggenschap en het creëren van boeiende functies. We streven naar goede arbeidsomstandigheden en -voorwaarden, het verlagen van de werkdruk met roosters die in balans zijn en een klimaat waarin het werkplezier floreert. We vinden het belangrijk dat er aandacht is voor het werkplezier van alle medewerkers en dat zij lekker in hun vel zitten. Immers, tevreden medewerkers zorgen voor tevreden cliënten.
Wilt u meer lezen?
Verlichten administratieve handelingen
In 2023 zijn meerdere processen en werkwijzen aangepast om de administratieve lasten te verminderen. De kernvraag hierbij is steeds: is het echt nodig en voegt het wat toe?
Zo zijn we anders gaan kijken naar het rapporteren in dossiers: dit moet waarde toevoegend zijn. En bij het melden van incidenten kijken we naar het gevolg én naar het potentieel leereffect. Opvolgacties worden direct vanuit de rapportage opgepakt. De extra melding is dan dubbele administratieve belasting die niets meer oplevert voor de cliënt of voor het met elkaar leren van incidenten.
Wilt u meer lezen?
Regels uit praktijk slopen: RUPS
Samenscholing Anders Organiseren


Duurzaam organiseren
Deze beweging gaat vooral over het beter benutten van de zeggenschap door medewerkers. Onze medewerker wil primair goed zijn voor de cliënten en door beter gebruik te maken van hun kennis en praktijkervaring zullen bewegingen op gang komen die bijdragen aan het cliëntbelang en meer tijd voor cliënten.
Verschuiving maatschappelijke vraagstukken
vraagt om anders organiseren

Reis in zelfstandigheid
De Wever ondersteunt cliënten op maat en geeft hen zoveel mogelijk regie. Om dat te kunnen doen hebben medewerker ruimte en zeggenschap vanuit hun vakmanschap. Voor andere regeltaken worden de professionals ontzorgd. Hierdoor is het fijn werken bij De Wever, immers kunnen doen wat nodig is, vanuit je vakmanschap en vanuit vertrouwen, geeft werkgeluk en voldoening.
Door de verschuiving in de maatschappelijke vraagstukken, vraagt het werken in zelfstandige teams een andere focus en andere hulpmiddelen voor medewerkers. Dit is na een grondige analyse afgelopen jaar opnieuw vormgegeven. Komend jaar rollen we dit uit binnen en met de teams.
LEAN
De Wever loopt voorop bij het werken volgens Lean in de ouderenzorg.
In Lean staat de klantwaarde voorop. Hoe doe je de juiste dingen op de juiste manier op het juiste moment, met respect voor elkaar op een manier waarmee je meer tegemoetkomt aan de wensen van de bewoner of klant. Je kijkt samen naar hoe het anders kan, efficiënter en eenvoudiger. Het vergt ander gedrag en je gaat samen de verbeterdialoog aan. Lean gaat over kort-cyclisch leren en verbeteren. Het doel is een lerende organisatie te ontwikkelen waarbij werkprocessen, methoden en samenwerking continue verbeterd worden.
In 2023 hebben wij een lezing verzorgd tijdens het Waardigheid en Trots congres.

Leiderschap
In 2023 zijn er een aantal sessies met leidinggevenden geweest waarbij samen inzichtelijk is gemaakt welke domeinen belangrijk zijn:
- Aandacht geven aan het team, teamontwikkeling en aandacht voor het individu
- Invulling geven aan de meer ‘harde’ kant . Denk aan bedrijfsvoering, systemen en administratie
- Begeleiden en ondersteunen van organisatie en teams bij de transitie en beweging.
Er zijn nieuwe workshops ontwikkeld die hierbij aansluiten en die zijn opgenomen in het Leiderschapsprogramma.

De Groene Wever – duurzaamheid
De beweging naar een duurzame zorgorganisatie zien wij als een lange termijn verandertraject. Dit is verankerd in ons meerjarenbeleidsplan De Groene Wever 2023 – 2026.
Het stimuleren van kennis en bewustwording bij medewerkers en bewoners is hierin een belangrijk fundament. Dit uit zich in verschillende initiatieven zoals het Groene Wever inspiratiemagazine, de Groene Wever blogs en artikelen in De Weef. Een greep uit de resultaten van 2023: We hebben de landelijke Green Deal 3.0 ondertekend, er is een Green Team opgestart, duurzaamheid is onderdeel van onze visie op eten en drinken, duurzaamheid is onderdeel van afspraken met leveranciers, wegwerpbekers zijn ingeruild voor herbruikbaar servies, locaties zijn verder aan de slag gegaan met afvalscheiding en we hebben een nieuwe versie van de portefeuilleroutekaart opgesteld waarmee we ons vastgoed de komende jaren verder gaan verduurzamen (denk o.a. aan het plaatsen van zonnepanelen op verschillende locaties).


Inzet technologie
Door slim gebruik te maken van technologie kan efficiënter worden gewerkt en kunnen onze medewerkers er fysiek zijn voor de cliënten die dat op dat moment echt nodig hebben.
Watsnjoe
Watsnjoe is hét platform voor innovaties voor medewerkers in de zorg in Brabant. In 2023 is deze interactieve werkplaats geopend. Innovatie vanaf de werkvloer is het uitgangspunt. Hier enthousiasmeren, stimuleren en faciliteren we medewerkers bij het ontwikkelen, testen en invoeren van zorginnovaties.
Gezamelijk gaan we op zoek naar innovatieve oplossingen voor problemen en uitdagingen in de zorg. Zo worden er webinars, proeverijen en werksessies georganiseerd om onderling kennis te delen en elkaar uit te dagen. Ook wordt er samen met het onderwijs en de wetenschap onderzoek gedaan naar de impact van innovaties.
Watsnjoe: van voor en door medewerkers
Medido
Medido is een automatische medicijndispenser. Op vooraf ingestelde momenten geeft deze medicatie uit. Op deze manier helpt de Medido cliënten zelfredzaam te blijven of hun zelfredzaamheid te vergroten. De Medido wordt al langer in de thuiszorg gebruikt maar in 2023 is De Wever ook op de locaties meer met de Medido gaan werken. Inmiddels wordt er door meer dan 100 bewoners in onze huizen gebruik gemaakt van de Medido. Team zorgtechnologie helpt bij het invoeren hiervan. “ Wat we van de collega’s terug horen is dat het redelijk gemakkelijk is te implementeren en dat je direct effect merkt”. Dus: Op naar de volgende locaties!

Robot Sara
In 2023 is Sara, een sociale robot, ingezet binnen De Wever. Sara kan bewoners en medewerker ondersteunen op verschillende manieren. Een van de onderzoeksrichtingen in 2023 was hoe en in hoeverre Sara kan ondersteunen bij de nachtrust van bewoners. Zo kan Sara bewoners helpen door ze eraan te herinneren welk moment van de dag en nacht het is. Een mooi behaald resultaat is dat bij een bewoner weer het juiste dag-nacht ritme is ontstaan door deze inzet van Sara. Dit zorgde daarbij ook voor meer rust op de afdeling.
In 2024 gaan we verder met experimenteren met Sara, maar ook met andere vormen van robotica. Denk bijvoorbeeld aan het inzetten van servicerobots in onze horeca.

VR-bril
Met een VR-bril (Virtual Reality) verplaats je jezelf naar een ‘virtuele wereld’. Zodra je de bril op zet, kun je 360 graden om je heen kijken. Z kan je bijvoorbeeld rondkijken tussen een groep olifanten, virtueel een bepaalde stad bezoeken of een ontspanningsoefening doen. Het is bewezen dat VR een toegevoegde waarde heeft binnen de zorg. Bijvoorbeeld in het kader van (pijn)afleiding en ontspanning. Afgelopen jaar is op een aantal afdelingen geëxperimenteerd met de VR-bril. Dit heeft tot positieve ervaringen geleid bij bewoners. Een mooi voorbeeld hiervan is een bewoner die tijdens de inzet van de VR bril meer rust ervaart op de afdeling. De VR-brillen zijn voor alle afdelingen intern te lenen of te bestellen.

Innovatieruimte
In 2023 is de innovatieruimte op locatie de Hazelaar geopend. In deze ruimte staan verschillende technologische mogelijk en voorbeelden uitgestald. De innovatieruimte is geopend voor zorgverleners, cliënten, mantelzorgers en andere geïnteresseerden. Je kan je hier laten inspireren rondom de inzet van diverse technologieën, je kan deze bekijken en uitproberen en soms ook lenen. De ruimte is continu in ontwikkeling en de samenstelling van hier aangeboden technologie veranderd doorlopend. Heb jij wel eens op stem bestuurde gordijnen of verlichting gezien? Kom het uitproberen!
Experts innovatie
De expert innovatie is een zorgverlener van De Wever die de opleiding ‘expert innovatie’ van het ROC volgt. Na 9 maanden is deze expert klaargestoomd om deze rol goed op de eigen afdeling te kunnen vervullen. Zij zorgen voor de verbinding tijdens innovatieve projecten tussen het zorgteam en bijvoorbeeld andere zorgteams en/of team innovatie. Na het afronden van de opleiding kunnen zij nodige veranderingen identificeren, oplossingen aandragen en gezamenlijk werken aan vernieuwing.
Eind 2023 zijn de eerste 5 experts innovatie van De Wever geslaagd.

Ons portfolio
Samen en deskundig
Verbonden met de wijk

Toename complexiteit cliënten
Wij vormen met onze locaties een zichtbare plek in de wijk. Vanuit deze locaties faciliteren we het langer en zelfstandig thuis kunnen wonen van buurtbewoners.
De Wever is er met haar locaties voor mensen met een complexe vraag en als het wonen thuis, eventueel tijdelijk, niet meer mogelijk is.
In 2023 is bewust gestuurd op het toeleiden van cliënten met een complexere zorgvraag. We werken geleidelijk toe naar een afbouw van de cliënten met een lager zorgzwaartepakket. Dit heeft ervoor gezorgd dat een verschuiving zichtbaar is naar meer cliënten met een hogere zorgzwaarte en complexere zorgvraag. We doen dit omdat De Wever beschikbaar wil zijn voor die cliënten die het het hardst nodig hebben.
Dit heeft ook impact op de medewerkers van onze locaties. Voor hen is een draaiboek beschikbaar met daarin een duidelijke beschrijving waar zij op moeten letten, welke trainingen eventueel beschikbaar zijn en waar zij terecht kunnen voor hulp en ondersteuning.

Kennisorganisatie De Wever
De Wever is een kennisorganisatie voor mensen met dementie en zeer ernstig probleemgedrag (D-ZEP) en jonge mensen met dementie (JMD). In 2023 is De Wever aangemerkt als regionaal expertisecentrum D-ZEP.
Naast de mogelijkheid tot opname voor behandeling hebben we ook een belangrijke consultatiefunctie. Zorgprofessionals uit andere zorgorganisaties kunnen een beroep op onze expertise als ze vastlopen in de cliëntzorg met een vermoeden dat dat komt door het ziektebeeld (dementie) van deze cliënt. Het afgelopen jaar zijn meer dan 50 consultaties gedaan bij collega-aanbieders, waarbij professionals elkaar onderling versterken en ondersteunen. De ervaringen van onze gespecialiseerde D-ZEP professionals zorgen vaak voor goede analyses en praktisch uitvoerbare tips. We streven ernaar opname te voorkomen.
De visitatie om ook voor jonge mensen met dementie een doelgroep expertisecentrum te worden is gereed. Deze wordt in 2024 uitgevoerd.
Wilt u meer lezen?
Omgaan met dementie en zeer ernstig probleemgedrag
Actief bijdragen aan preventie
De Wever draagt bij aan preventie. Zo hebben we De Geheugenwinkel. Deze wordt steeds vaker bezocht en staat op de kaart in Tilburg. We hebben meer dementieconsulenten aangenomen, waardoor we meer mensen kunnen helpen.
Wilt u hier meer over weten?
Begin dit jaar is Eikenhuys in Berkel-Enschot geopend. Hier werkt De Wever goed samen met de omliggende wijk. Dit draagt bij aan het zijn van een dementievriendelijke gemeente. De hier geleerde lessen gaan we ook op andere locaties inzetten. En inmiddels is Kwilt een landelijk voorbeeld hoe de samenredzaamheid in de wijk te vergroten.
Wilt u meer lezen?
De Wever participeert in het Preventieakkoord (programma Positieve Gezondheid 2020-2023) en in GGoud van de Gemeente Tilburg. Dit draagt bij aan ondersteuning van de ouder wordende inwoner van Tilburg (Manifest van de toekomst). Daarnaast is De Wever aangesloten bij het Kernteam van de coalitie ‘één tegen eenzaamheid’ in Tilburg.

Binnen De Wever hebben we Ikook! ontwikkeld. Hierbij koken en eten jongeren en ouderen samen. Er ontstaan leuke en waardevolle gesprekken tijdens het snijden van de groenten. Mooi om te zien hoe dat leidt tot wederzijds respect. Ikook! vindt maandelijks plaats op 5 locaties.
Wilt u meer lezen?
Of volg ons op instagram

Medewerkers in beeld
Personeelssamenstelling
Toenemende vergrijzing en afnemende vergroening zorgen voor nijpende problemen op de gehele arbeidsmarkt. Waren in het verleden vooral zorgfuncties moeilijk vervulbaar, inmiddels geldt dit over de hele linie. Om deze reden gaan we met bijna iedereen die interesse toont in De Wever als werkgever, het gesprek aan om nieuwe (zorg)medewerkers aan ons te binden.
De CAO voor de periode van 1 januari 2022 tot en met 31 december 2023 met de titel ‘De cliënt centraal. De medewerker op één!’ is verlengd tot en met 2024. Dit uitgangspunt wordt steeds in alle ontwikkelingen meegenomen.
Totaal medewerkers
Het aantal medewerkers is met 2,3% gestegen en het aantal fte in de loop van 2023 met 1,4. Vergeleken met begin 2020 zijn er 4,4% minder medewerkers in dienst en is er 5,2% fte (regulier) minder bezet. Er zijn 96 medewerkers met een dubbel contract waarvan er 4 met een tripel contract. Het gemiddeld aantal medewerkers in dienst in 2023 is 2.754 en de gemiddelde bezette fte is 1.646. We willen blijven inzetten op actieve arbeidsmarktbenadering, naamsbekendheid en goed werkgeverschap.
Vanuit het programma Rooster in balans gaan we nader bekijken of de groep <24 jaar anders en meer kan worden ingezet. Ook zullen we, in regionaal verband, onderzoeken wat ZZP’ers nodig hebben om (weer) in dienst te komen en om modern werkgeverschap verder vorm te gaan geven.
Deeltijdfactor
De gemiddelde deeltijdfactor is 0,61, een lichte daling met 0,01. Deze is met 0,71% het hoogst in de leeftijd 25 – 34 jaar en het laagst met 0,37 in de leeftijd tot 24 jaar. In de regio is de gemiddelde deeltijdfactor 0,55 en landelijk 0,58.
Medewerkers zorg
per functiegroep
Er is een stijging van 51 medewerkers (33 fte) in niveau 3 functies en een daling van 49 medewerkers (28 fte) in niveau 4 functies. Oorzaak hiervan is het administratief omzetten van 60 medewerkers in de functie Welzijnsmedewerker (niveau 4) naar Begeleider Daginvulling in niveau 3. Bij verpleegkundige functies in niveau 4 zien we al een aantal jaar een lichte stijging in 8% (12) medewerkers en 7% (7 fte) in de afgelopen twee jaar.
Vergeleken met twee jaar geleden zien we een daling van het aantal medewerkers in de groep verzorgende functies niveau 3. We verwachten dat deze dalende trend zich de komende jaren blijft voortzetten o.a. gezien de gewijzigde instroom eisen (vanuit niveau 2 mag men in niveau 4 instromen) en het minder aantal jongeren. De toename van medewerkers in niveau 2 functies zet zich door met 10% ten opzichte van 2022. Het aantal leerlingen is na een dip in de zomerperiode toegenomen naar het gemiddeld aantal leerlingen in de laatste jaren. Tot slot zien we een toename in de indirecte zorg met een stijging van 13 medewerkers en 9 fte.
Leeftijdsopbouw 
Alle leeftijdsgroepen zijn goed vertegenwoordigd. De groep jonger dan 24 jaar is met bijna 3% toegenomen naar 15,7% (exclusief vakantiekrachten). In de groep 25-34 jaar neemt de groei af met 2,4%. De leeftijdsgroep 45-54 is met 2% afgenomen naar 21%. En de verwachting is dat de leeftijdsgroep 55 jaar en ouder de komende jaren toeneemt. Bijna 16% (453 medewerkers) is 60 jaar of ouder en stroomt binnen 5 à 7 jaar uit. Nog eens ruim 400 medewerkers (15,3%) stromen na 5 jaar, maar binnen 10 jaar uit.
We hebben aandacht voor het inzetten van meer “leeftijd-gerelateerde” passende maatregelen voor zowel het binden en behouden van medewerkers als omgaan met ervaren werkdruk en werkstress. Dit is namelijk de nummer 1 en 2 van vertrek en zelfs uitstroom uit de sector Zorg en Welzijn. In de groep 25-34 jaar is de uitstroom het hoogst in de Verzorgende functies. Ook blijven we inzetten op en het stimuleren van de eigen regie van medewerkers op hun vitaliteit en duurzame inzetbaarheid. We bieden blijvend workshops en bijeenkomen aan op thema’s als overgang, privé-werkbalans, ouder worden, bescherm je grenzen et cetera. We geven meer aandacht aan het voorkomen van verzuim door vroeg signalering door medewerkers zelf en door managers.
Instroom en uitstroom
Totale in- en uitstroom
In totaal zijn er in 2023 686 nieuwe medewerkers gestart met een totale arbeidsomvang van 278 fte. Er is een lichte stijging procentueel in de in- en uitstroom. Er is meer instroom in aantal en fte bezetting dan in 2022. Er is 4 fte meer ingevuld met 28 minder medewerkers. We zien minder uitstroom van aantal medewerkers en in fte dan in 2022. De cijfers zijn inclusief 138 vakantiemedewerkers (113 facilitair en 25 in de zorg) die medio juni en juli instroomden, en in augustus en september groten deels weer uit. In 2023 zijn 39 medewerkers volledig met pensioen gegaan en 7 gedeeltelijk.
Exclusief de in- en uitstroom van vakantiemedewerkers is het 20% instroom en 19% uitstroom, wat onder het percentage VVT 28% en landelijk 26% ligt. Zo’n 71% van de uitstroom en 70% instroom vindt plaats in de directe zorg. Onze doelstelling om de eerste beweging te maken voor vermindering uitstoom met 3% met als streefdoel 15% minder uitstroom in 2026, is niet behaald.
Instroom en uitstroom zorgmedewerkers
70% van de totale in- en uitstroom is zorg gerelateerd. Ondanks minder in- dan uitstroom is er meer fte bezetting gerealiseerd. De instroom in niveau 1 functies is hoger dan de uitstoom, maar fte bezetting is lager. De instroom in de niveau 2, 3 en 4 functies blijft aanzienlijk lager dan de uitstroom en is (helaas) in lijn met de arbeidsmarktprognose 2033 van Volksgezondheid Welzijn en Sport. Er zijn meer leerlingen gestart en minder uitgestroomd dan in 2022.
We willen dan ook blijven inzetten op bestaande ontwikkel- en scholingsmogelijkheden zoals die van o.a. woonondersteuner plus, nieuwe collega’s via CIO en ADL-hulpen t.b.v. doorstroom en instroom vanuit andere sectoren op de arbeidsmarkt. We gaan gepersonaliseerd leren introduceren. We hebben aandacht voor behoud en duurzame inzetbaarheid van leerlingen door verbeteren leer-/ werkklimaat. Ook zullen we in combinatie met het programma Rooster in Balans mogelijkheden onderzoeken om te komen tot het verhogen van de fte-bezetting in met name de niveau 1, 2 en 3 functies.
Doorstroom
Doorstroom is gedefinieerd als elke verschuiving waarin een medewerker een andere functie krijgt en/of op een andere locatie gaat werken. Vanuit onze missie dat elke medewerker zich kan ontwikkelen en ontplooien en binnen De Wever zijn eigen medewerkersreis kan vormgeven, wordt doorstroom van medewerkers toegejuicht. In 2024 staat het verder vormgeven van de medewerkersreis hoog op de agenda bij De Wever.

Warm welkom nieuwe collega’s
Ons Startpunt is na drie jaar een vaste waarde in het warm welkom op de eerste werkdag en heeft een enorme groei doorgemaakt. Naast een dagelijkse inloop verzorgen zij twee keer per maand De Wever startbijeenkomst. In 2023 is de opzet hiervan veranderd en geschikt gemaakt voor een grotere groep. Tijdens deze bijeenkomst worden nieuwe collega’s voorbereid op hun werk met onze bewoners en cliënten. Zij worden geïnformeerd over werken bij De Wever, voorzien van hun werkbenodigdheden en ondersteund bij onder andere ‘De eerste keer inloggen’. Deze bijeenkomsten zijn goed bezocht en hoog gewaardeerd. De Wever Startbijeenkomst draagt bij aan een warm welkom en teams kunnen direct aan het werk met onze nieuwe collega’s.
Naast de startbijeenkomst is er elke werkdag een inloopmoment waarop medewerkers die niet op één van deze twee bijeenkomsten aanwezig konden zijn, een persoonlijk warm welkom ontvangen.